Apua ja ohjeita valintoihin

Myös talvi on hyvä ajankohta ikkuna- ja oviremontille!

Ovi- ja ikkunaremontin ajankohta

Ikkuna- ja oviremontin ajankohdalla ei itse remontin kannalta ole suurta merkitystä. Monesti kuitenkin kesä mielletään paremmaksi remontti ajankohdaksi. Kuitenkin myös talvikin on loistavaa aikaa suorittaa ovi- ja ikkunaremontti. Remontti tehdään yksikkö kerrallaan, jottei lämpö karkaa. Remonttia ei kuitenkaan tehdä erityisen kylmällä kelillä.

Listaamme 5 hyvää syytä suorittaa ikkuna- ja oviremontti myös talvella, Käy tutustumassa aiheeseen täältä.

Varastötyöntekijä asetaa ovea lavalle.

Mitä erilaiset ovisetit sisältävät?

Ruosteenpunainen Jeld-Wen Craft 101 NCS S 3949-Y62R sisäovi.

Ovisetin sisältö

Ulko-oveen kuuluu ovilehti, karmit saranoineen, lukkorunko ja karmiporausten peitetulpat.
Kylpyhuoneen lasioveen kuuluu ovilehti, karmit saranoineen, helapaketti ja karmiporausten peitetulpat.
Saunan lasioveen kuuluu ovilehti, karmit saranoineen, nuppivedin ja karmiporausten peitetulpat.
Saunan puuoveen kuuluu ovilehti ja karmit.
Välioveen kuuluu ovilehti, lukkorunko ja kiinnitysruuvit saranoihin, karmi myydään erikseen.
Karmisettiin kuuluu karmin sivut ja yläpuu, saranat, vastarauta sekä karmiporausten peitetulpat

Kuinka valita itselle sopiva ikkuna?

Puuikkuna vai puualumiini-ikkuna?

Puualumiini-ikkuna on huoltovapaa ja säänkestävä valinta.

Puuikkuna on perinteitä kunnioittava ikkunavalinta, mutta vaatii säännöllistä huoltoa, jotta pysyy hyvänä.

Kiinteä vai avattava ikkuna?

Kiinteässä ikkunassa valoaukko on isompi kuin avattavissa ikkunoissa. Jos siis luonnonvalon määrän maksimointi on sinulle tärkeää, suosittelemme valitsemaan kiinteän ikkunan. Huomaa, että kiinteää ikkunaa ei voi aukaista. Kiinteässä ikkunassa on kaksi pestävää pintaa. Kiinteässä ikkunassa sälekaihtimet asennetaan ikkunan pintaan.

Avattavan ikkunan asentamainen on huomattavasti kevyempää, koska siitä saa irrotettua ikkunapuitteet asennuksen ajaksi. Avattavassa ikkunassa pestäviä pintoja on neljä. Avattavassa ikkunassa sälekaihtimet asennetaan ikkunapuitteiden väliin ikkunan sisälle.

Tuuletusikkuna vai normaali ikkuna?

Tuuletusikkunassa on kiinteä ikkunan avaaja ja välisulkija, jossa on myös ikkunan aukipito-ominaisuus.

Valitse siis aina tuuletusikkuna, jos ikkunasta on tarkoitus tuulettaa säännöllisesti.

Lähikuvaa HR-Ikkunoiden ikkunasta.

Mitä merkitystä karminsyvyydellä on?

Lähikuvaa HR-Villa malliston huvilaoven lasilistasta.

Karmin syvyyden valinta

Pääsääntöisesti karmin syvyys valitaan sen perusteella, miten oven- tai ikkunanpielet on helpoin listoittaa. Tyypillisesti karmi valitaan kapeammaksi kuin seinä.

Suurempi karminsyvyys antaa tuotteelle paremman u-arvon, mutta hyöty tässä suhteessa on hyvin marginaalinen ja suosittelemme valitsemaan karminsyvyyden asennustyön helpottamisen perusteella.

Kuinka valita kätisyys oviin ja ikkunoihin?

Oven kätisyys

Kätisyys katsotaan aina siltä puolen, josta ovi vedetään auki. Eli kun vedät oven auki ja saranat jää vasemmalle on ovi silloin vasen kätinen.

Oven kätisyys on syytä valita sen perusteella, miten ovi mahtuu aukeamaan ja mihin suuntaan oviaukolta enimmäkseen kuljetaan.

Ikkunan kätisyys

Ikkunan kätisyys katsotaan aina sisäpuolelta katsottuna. Eli kun katsot ikkunaa ja saranat ovet oikealla puolella on ikkuna silloin oikeakätinen.

Ikkunan kätisyys valitaan sen perusteella, miten se mahtuu aukeamaa, kun sitä pestään tai kun siitä tuuletetaan. Tyypillisesti myös vierekkäisten ikkunoiden kätisyydet valitaan vastakkaisina.

Laadukas valkoinen Kaskipuun ovi tummassa puutalossa.

Hyvä tietää ikkunoista!

Ulkolasin ulkopinnan huurtuminen

Ikkunan ulkolasin huurtuminen kertoo toimivasta lämpöikkunasta. Ilmiötä voi tapahtua tyypillisesti keväisin ja syksyin kuin ilmankosteus on suurinta.

Ilmiössä ikkunan ulkolasin pinnan lämpötila nousee hitaammin, kuin ulkoilman lämpötila, jolloin lasin ulkopinnalle kertyy kondenssivettä.

Kosteus ei ole vahingollista ikkunalle. Sama ilmiö voi olla mahdollinen myös talvella kovilla pakkasilla, jolloin ikkunan ulkolasin pinta jäätyy.

Sisälasin sisäpinnan kostuminen

Todennäköisin syy ikkunan sisäpinnan kostumiselle on kostea sisäilma ja riittämätön ilmanvaihto ikkunan edessä.

Huoneen lämpötilan kannattaa nostaa normaaliin, noin 21°C. Lisäksi varmista, että huoneen ilmanvaihto on riittävä. Poista ikkunan edestä esteet kuten verhot, jotka saattavat estää ilmavirtauksen kulkevan ikkunan edestä.

Upea olohuone ja isot ikkunat, joista näkyy kesäinen maisema.

Ulkolasin sisäpinnan huurtuminen

Ulkolasin sisäpinnan huurtuminen aiheutuu siitä, että sisäpoka päästää huoneilmaa ikkunapuitteiden väliin liikaa, eikä ulkopoka kykene tuulettamaan ikkunan välitilaa riittävästi.

Tarkista, että ilmastointi toimii oikein, jottei huoneessa vallitse ylipaine, sulje kaikki sisä- ja ulkopuitteen lukot, tarkista sisäpuitteen tiivistys ja että, ulkopuitteen tiivistyksessä on tuuletus raot.

Eristyslasielementin huurtuminen/jäätyminen

Kiinteän ikkunan ulommaisen lasin ulkopinta huurtuu tai jäätyy, kun yleensä syksyllä tai keväällä kosteusprosenttit ovat korkeimmillaan ja päivä lämpötila laskee nopeasti yöksi. Tällöin ikkunan pinnan lämpötila ei kerkeä laskea tasaisesti, vaan pintaan alkaa muodostua kondensiovettä, joka ilmenee lasin huurtumisena ja pakkasella jäätymisenä. Ilmiö on muutaman kerran vuodessa tapahtuva, eikä vahingoita ikkunaa.

Mikäli eristyslasielementti huurtuu elementin sisältä, lasi vuotaa ja on viallinen. Toimittamiemme elementtilasien tiiveystakuu on 5 vuotta.

Helojen löystyminen

Ovien ja ikkunoiden helojen löystyminen on normaalia ja niiden kiristäminen kuuluu normaaliin huoltoon.

Ikkunoiden pamahtelu

Ikkuna saattaa pamahdella itsekseen lämpötilavaihteluiden vuoksi. Tämä johtuu siitä, että ikkunoissa käytettävien eri materiaalien lämmönjohto ominaisuudet ovat erilaiset.

Ikkunoiden pamahtelu lämpölaajenemisesta ei ole ikkunalle vahingollista. Ilmiö on yleisin keväisin, kun vuorokauden lämpötilavaihtelut ovat suurimmillaan.

Ikkunoiden pesuohje

HR-Ikkunoiden ohje ikkunoiden pesuun

Vuosi on taas siinä vaiheessa, että pimeys valtaa suurimman osan päivästä. Varmista että kaikki mahdollinen valo pääsee talvellakin sisään. Ikkunanpesu kannattaa tehdä, sillä lika voi viedä auringonvalon tehosta jopa 40 prosenttia!

Viileällä kelillä pesupäiväksi kannattaa valita kirkas ja tuuleton päivä. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta, sillä aurinko (kuten tuulikin) kuivattaa pesuaineen ikkunaan kiinni nopeasti.

Aloita urakka ottamalla verhot pois. Vie ne ulos tuulettumaan tai laita pesuun.

  • Ikkunanpesu kannattaa aloittaa sälekaihtimista. Imuroi suljetut kaihtimet molemmilta puolilta tai käytä pölykinnasta. Pyyhi pinttyneet liat nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta, sillä kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi.
  • Jatka imuroimalla pölyt ikkunanpuitteista tai pyyhi ne kuivalla mikrokuituliinalla ja viimeistele kostealla liinalla likatahrojen (rasva, lika, hyönteiset) poistamiseksi.
  • Kylmällä ilmalla lasipintojen pesuvesi tulee olla myös kylmää, sillä lämmin vesi saattaa aiheuttaa kylmään lasiin niin voimakkaita jännityksiä, että lasi voi rikkoutua.
  • Lasipintojen pesu kannattaa aloittaa uloimmasta ikkunasta, jolloin voit tarkkailla pesutulosta työn edetessä, eikä roiskeita tule jo pestyihin ikkunoihin.
  • Vaihda pesuvesi tarpeeksi usein, etteivät veden mukana mahdollisesti kulkeuvat hiekanmurut naarmuta ikkunaa. Myöskään teräsraappaa ei suositella käytettäväksi, koska se saattaa helposti jättää lasin pintaan pysyviä naarmuja. Naarmuista lasi saattaa lähteä säröytymään ja hajota kokonaan.
  • Kuivausvaiheessa pyydystä valuva likavesi pitämällä ikkunanpesuliinaa ikkunan alareunassa, jolloin liina suojaa ikkunapuitteita, seinää ja lattiaa.
  • Kuivaa ikkuna ikkunakuivainlastalla yhdensuuntaisin ja hieman limittäisin vedoin. Paina lastaa napakasti, mutta ei liian kovaa.
  • Kuivaa lasta liinaan aina ennen uutta vetoa.
Varastötyöntekijä ojentamassa ikkunaa.
  • Pese ikkunapinta kerrallaan ja anna pestyn lasipinnan kuivahtaa hetki ennen ikkunan sulkemista. Näin vältät ikkunoiden väliin jäävän huurun.
  • Ikkunaa suljettaessa on huomioitava, että kaikki sulkuhelat ovat asianmukaisesti ja huolella suljetut.

Lopuksi pyyhi ikkunalauta, kulmat ja nurkat mikrokuituliinalla. Laita verhot paikoilleen. Keitä kahvit ja istahda alas nauttimaan kirkkaista ikkunoista! Muistathan pestä turvalasit ilman kuivauslastaa.

Tietoa hätäpoistumisikkunasta ja turvalasista

Hätäpoistumistie on viranomaisen määräämä poistumistie kiinteistöstä, joissain tapauksissa tämä on ikkuna. 

Hätäpoistumisikkunalle on tietyt minimivaatimukset. Vapaan kulkuaukon (ikkunan karmin sisämitat sen ollessa kokonaan auki) leveyden ja korkeuden yhteissumma tulee olla vähintään 1500 mm, mutta kuitenkin niin, että leveys on vähintään 500 mm ja korkeus vähintään 500 mm.

Myymissämme ikkunoissa se tarkoittaa vähintään ikkunan karmin ulkomitoiltaan 650 mm leveyttä, jolloin korkeus tulee olla vähintään 1100 mm.

Toisaalta taas korkeus voi olla minimissään 600 mm, jolloin leveyden tulee olla vähintään 1150 mm. Lisäksi hätäpoistumistieikkunan tulee aueta helposti yhdellä kiinteällä painikkeella kokonaan auki.

Turvalasi tulee ikkunaan silloin, kun sen alareuna on alle 700 mm lattian- tai maanpinnasta. Turvalasina käytetään tyypillisesti 4 tai 6mm karkaistua lasia.

Trukkin lastausalueella

Milloin tarvitsen palosuojatun oven tai ikkunan?

Palo-ovi ja ikkuna

Palo-ovia ja ikkunoita käytetään parantamaan asuntojen paloturvallisuutta. Palo-oven tai ikkunan käytöstä määritetään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Tyypillisesti palosuojaus tuotteiden käyttö tulee tarpeeseen läheisestä (alle 8m) naapuritalosta tai omasta alle 60m² autotallista.

Joissain kunnissa on mahdollista käyttää umpinaista vakio ulko-ovea EI15 palosuojaukseen, mutta tämä täytyy tarkistaa kuntakohtaisesti paloviranomaiselta.

HR-ikkunoiden HR PALO -ikkuna on saatavissa EI30 ja EI15 paloluokissa. HR PALO on markkinoiden ainoa tyyppihyväksytty paloikkuna, joita saa sälekaihtimilla ja irtoristikoilla!

Sanastoa

Mittaaminen

Moduulimitta

Moduulimitta on rakennustekniikassa käytettävä mitoituksen perusyksikkö. Kun puhutaan ikkunasta M12x12 tarkoitetaan ikkunaa kooltaan 1190×1190 mm.

Leveys x Korkeus

Puhumme ovien ja ikkunoiden mitoista järjestyksessä leveys x korkeus. Esimerkiksi M9x12 on 890 mm leveä ja 1190 mm korkea.

Mitä tarkoitetaan, kun puuhutaan ”kasin” ja ”ysin” ovista tai ”6×6” ikkunasta?

Kun puhutaan esimerkiksi ’’ysin’’ ovista, tarkoitetaan silloin ovea, jonka ovilehden leveys on hieman yli 800 mm. ”Ysin” ovenkarmin ulkomitta on tyypillisesti 890 mm. Kun taas puhutaan ”6×6” ikkunasta tarkoitetaan ikkunaa, jonka karmin ulkomitat ovat tyypillisesti 590x590mm.

Ikkunalasit

2k ja 3k

2K tarkoittaa 2-kertaista elementtilasia ja 3k tarkoittaa 3-kertaista elementtilasia.

Karkaistulasi

Karkaistulasi tarkoittaa valmistusvaiheessa kovennettua lasia, jonka vetolujuus on normaalia lasia moninkertaisesti parempi. Rikkoutuessaan karkaistulasi hajoaa pieniksi murusiksi.

Eristyslasi/lämpölasi

Tarkoitetaan lasielementtiä, johon on yhdistetty kaksi tai useampia laseja. Lasien välit ovat ilmatiiviit ja tyypillisesti lasien välien tila on täytetty jalokaasulla, joka johtaa huonosti lämpöä, eli argon kaasulla.

Argon kaasu

Argon kaasua käytetään hyvän lämmöneristävyyden ansiosta ikkunoiden lasielementtien välikaasuna.

Selektiivilasi

Selektiivilasilla tarkoitetaan lämpölasia. Selektiivilasi on pinnoitettu ohuella metallioksidikerroksella, jonka tehtävä on heijastaa lämpösäteily pois, mutta päästää valo läpi. Käytännössä selektiivilasi estää kesällä asunnon kuumenemisen liikaa kesähelteellä ja toisaalta taas talvella estää lämpösäteilyn karkaamista ulos.

Turvalasi

Käytetään, kun rakennusmääräykset määräävät käyttämään turvalasia tai esimerkiksi saunan ikkunassa, jotta lasi kestäisi paremmin lämpöä. Erilaisiaturvalaseja ovat esimerkiksi karkaistus lasit 4 ja 6mm, laminoidut lasit ja lankavahvistetut lasit.

Huurtumaton lasi

Ikkunan ulommaisen lasi pinnoitetaan huurtumista estävällä aineella. Huurtumaton lasi ei välttämättä estä kokonaan ikkunan huurtumista ulkopuolelta, mutta vähentää huomattavasti sen mahdollisuutta. Mikäli ikkunasi huurtuu sisäpuolelta tai välistä, se ei toimi oikein.

Puhelimen kuuluvuutta parantava lasi

Nykyaikaisten talojen seinässä on metallirakenteita, ikkunoissa lämpöeristävyyttä parantava selektiivilasit, jotka on pinnoitettu metallioksidi kerroksella sekä ovissa alumiini vahvikkeet vahvistamaan rakennetta. Kaikki nämä muodostavat ilmiön (Faradayn häkki), joka ilmenee käytännön elämässä heikkona puhelinverkon kuuluvuutena. Puhelinverkon kuuluvuutta voidaan parantaa ikkunoilla, joiden selektiiviin tehdään viilto.

Itsepeseytyvä lasi

Ulkolasin pinnoitteen reagoidessaan valon kanssa, irtoaa lasin pinnasta likaa, joka huuhtoutuu sateen mukana pois. Käytetään erityisesti ikkunoissa, joita on vaikea päästä pesemään ulkopuolelta.

Auringonsuojalasi

Ikkunassa auringonsuojapinnoite, vähentää auringon uv-säteilyn läpäisyä, joka vähentää asunnon kuumentumista sekä vähentää auringon häikäisyä. Auringonsuojalasilla voi parantaa energiatehokkuutta sekä asumismukavuutta.

 

Arvoja, kertoimia ja luokituksia

Energialuokka

Energialuokat kertovat kuinka paljon jokainen ikkunan neliömetri aiheuttaa vuotuista energian kulutusta. Esimerkiksi energialuokan A ikkuna aiheuttaa korkeintaan 85 kWh/m²a energian kulutusta ikkunan neliömetriä kohden vuodessa.

U-arvo

Kertoo oven tai ikkunan läpäisevän lämmön määrän sisältä ulos, eli lämpöhävikin määrän. U-arvolla tyypillisesti kuvataan oven tai ikkunan lämmönpitävyyttä, mitä pienempi arvo sitä lämpöä pitävämpi.

E-Arvo

Energiatehokkuusarvo tarkoittaa, kuinka paljon vaaditaan lämmitystä ikkunan neliömetriä kohden vuodessa (kWh/m²a). E-arvon perusteella määritellään ikkunan energialuokka.

L-Arvo

Ilmavuotoluku kertoo, kuinka paljon ikkunan läpi vuotaa ilmaa.

g-arvo

Ikkunan auringonsäteilyä hyödyntämistä kuvaava kerroin.