Apua ja ohjeita valintoihin

Kuinka valita itselle sopiva ikkuna?

Puuikkuna vai puualumiini-ikkuna?

Puualumiini-ikkuna on huoltovapaa ja säänkestävä valinta.

Puuikkuna on perinteitä kunnioittava ikkunavalinta, mutta vaatii säännöllistä huoltoa, jotta pysyy hyvänä.

Kiinteä vai avattava ikkuna?

Kiinteässä ikkunassa valoaukko on isompi kuin avattavissa ikkunoissa. Jos siis luonnonvalon määrän maksimointi on sinulle tärkeää, suosittelemme valitsemaan kiinteän ikkunan. Huomaa, että kiinteää ikkunaa ei voi aukaista. Kiinteässä ikkunassa on kaksi pestävää pintaa. Kiinteässä ikkunassa sälekaihtimet asennetaan ikkunan pintaan.

Avattavan ikkunan asentamainen on huomattavasti kevyempää, koska siitä saa irrotettua ikkunapuitteet asennuksen ajaksi. Avattavassa ikkunassa pestäviä pintoja on neljä. Avattavassa ikkunassa sälekaihtimet asennetaan ikkunapuitteiden väliin ikkunan sisälle.

Tuuletusikkuna vai normaali ikkuna?

Tuuletusikkunassa on kiinteä ikkunan avaaja ja välisulkija, jossa on myös ikkunan aukipito-ominaisuus.

Valitse siis aina tuuletusikkuna, jos ikkunasta on tarkoitus tuulettaa säännöllisesti.

Lähikuvaa HR-Ikkunoiden ikkunasta.

Kuinka valita kätisyys oviin ja ikkunoihin?

Oven kätisyys

Kätisyys katsotaan aina siltä puolen, josta ovi vedetään auki. Eli kun vedät oven auki ja saranat jää vasemmalle on ovi silloin vasen kätinen.

Oven kätisyys on syytä valita sen perusteella, miten ovi mahtuu aukeamaan ja mihin suuntaan oviaukolta enimmäkseen kuljetaan.

Ikkunan kätisyys

Ikkunan kätisyys katsotaan aina sisäpuolelta katsottuna. Eli kun katsot ikkunaa ja saranat ovet oikealla puolella on ikkuna silloin oikeakätinen.

Ikkunan kätisyys valitaan sen perusteella, miten se mahtuu aukeamaa, kun sitä pestään tai kun siitä tuuletetaan. Tyypillisesti myös vierekkäisten ikkunoiden kätisyydet valitaan vastakkaisina.

Laadukas valkoinen Kaskipuun ovi tummassa puutalossa.

Asioita ikkunoista ja ovista, jotka on hyvä tietää

Ulkolasin ulkopinnan huurtuminen

Ikkunan ulkolasin huurtuminen kertoo toimivasta lämpöikkunasta. Ilmiötä voi tapahtua tyypillisesti keväisin ja syksyin kuin ilmankosteus on suurinta.

Ilmiössä ikkunan ulkolasin pinnan lämpötila nousee hitaammin, kuin ulkoilman lämpötila, jolloin lasin ulkopinnalle kertyy kondenssivettä.

Kosteus ei ole vahingollista ikkunalle. Sama ilmiö voi olla mahdollinen myös talvella kovilla pakkasilla, jolloin ikkunan ulkolasin pinta jäätyy.

Sisälasin sisäpinnan kostuminen

Todennäköisin syy ikkunan sisäpinnan kostumiselle on kostea sisäilma ja riittämätön ilmanvaihto ikkunan edessä.

Huoneen lämpötilan kannattaa nostaa normaaliin, noin 21°C. Lisäksi varmista, että huoneen ilmanvaihto on riittävä. Poista ikkunan edestä esteen kuten verhot, jotka saattavat estää ilmavirtauksen kulkevan ikkunan edestä.

Upea olohuone ja isot ikkunat, joista näkyy kesäinen maisema.

Ulkolasin sisäpinnan huurtuminen

Ulkolasin sisäpinnan huurtuminen aiheutuu siitä, että sisäpoka päästää huoneilmaa ikkunapuitteiden väliin liikaa, eikä ulkopoka kykene tuulettamaan ikkunan välitilaa riittävästi.

Tarkista, että ilmastointi toimii oikein, jottei huoneessa vallitse ylipaine, sulje kaikki sisä- ja ulkopuitteen lukot, tarkista sisäpuitteen tiivistys ja että, ulkopuitteen tiivistyksessä on tuuletus raot.

Eristyslasielementin huurtuminen

Mikäli eristyslasielementti huurtuu elementin sisältä, lasi vuotaa ja on viallinen. Toimittamiemme elementtilasien tiiveystakuu on 5 vuotta.

Helojen löystyminen

Ovien ja ikkunoiden helojen löystyminen on normaalia ja niiden kiristäminen kuuluu normaaliin huoltoon.

Ikkunoiden pamahtelu

Ikkuna saattaa pamahdella itsekseen lämpötilavaihteluiden vuoksi. Tämä johtuu siitä, että ikkunoissa käytettävien eri materiaalien lämmönjohto ominaisuudet ovat erilaiset.

Ikkunoiden pamahtelu lämpölaajenemisesta ei ole ikkunalle vahingollista. Ilmiö on yleisin keväisin, kun vuorokauden lämpötilavaihtelut ovat suurimmillaan.

HR- Ikkunoiden ohjeet ikkunoiden pesuun

Vuosi on taas siinä vaiheessa, että pimeys valtaa suurimman osan päivästä. Varmista että kaikki mahdollinen valo pääsee talvellakin sisään. Ikkunanpesu kannattaa tehdä, sillä lika voi viedä auringonvalon tehosta jopa 40 prosenttia!

Viileällä kelillä pesupäiväksi kannattaa valita kirkas ja tuuleton päivä. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta, sillä aurinko (kuten tuulikin) kuivattaa pesuaineen ikkunaan kiinni nopeasti.

Aloita urakka ottamalla verhot pois. Vie ne ulos tuulettumaan tai laita pesuun.

 • Ikkunanpesu kannattaa aloittaa sälekaihtimista. Imuroi suljetut kaihtimet molemmilta puolilta tai käytä pölykinnasta. Pyyhi pinttyneet liat nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta, sillä kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi.
 • Jatka imuroimalla pölyt ikkunanpuitteista tai pyyhi ne kuivalla mikrokuituliinalla ja viimeistele kostealla liinalla likatahrojen (rasva, lika, hyönteiset) poistamiseksi.
 • Kylmällä ilmalla lasipintojen pesuvesi tulee olla myös kylmää, sillä lämmin vesi saattaa aiheuttaa kylmään lasiin niin voimakkaita jännityksiä, että lasi voi rikkoutua.
 • Lasipintojen pesu kannattaa aloittaa uloimmasta ikkunasta, jolloin voit tarkkailla pesutulosta työn edetessä, eikä roiskeita tule jo pestyihin ikkunoihin.
 • Vaihda pesuvesi tarpeeksi usein, etteivät veden mukana mahdollisesti kulkeuvat hiekanmurut naarmuta ikkunaa. Myöskään teräsraappaa ei suositella käytettäväksi, koska se saattaa helposti jättää lasin pintaan pysyviä naarmuja. Naarmuista lasi saattaa lähteä säröytymään ja hajota kokonaan.
 • Kuivausvaiheessa pyydystä valuva likavesi pitämällä ikkunanpesuliinaa ikkunan alareunassa, jolloin liina suojaa ikkunapuitteita, seinää ja lattiaa.
 • Kuivaa ikkuna ikkunakuivainlastalla yhdensuuntaisin ja hieman limittäisin vedoin. Paina lastaa napakasti, mutta ei liian kovaa.
 • Kuivaa lasta liinaan aina ennen uutta vetoa.
Varastötyöntekijä ojentamassa ikkunaa.
 • Pese ikkunapinta kerrallaan ja anna pestyn lasipinnan kuivahtaa hetki ennen ikkunan sulkemista. Näin vältät ikkunoiden väliin jäävän huurun.
 • Ikkunaa suljettaessa on huomioitava, että kaikki sulkuhelat ovat asianmukaisesti ja huolella suljetut.
 • Lopuksi pyyhi ikkunalauta, kulmat ja nurkat mikrokuituliinalla. Laita verhot paikoilleen. Keitä kahvit ja istahda alas nauttimaan kirkkaista ikkunoista! Muistathan pestä turvalasit ilman kuivauslastaa.

  Tietoa hätäpoistumisikkunasta ja turvalasista

  Hätäpoistumistie on viranomaisen määräämä poistumistie kiinteistöstä, joissain tapauksissa tämä on ikkuna. 

  Hätäpoistumisikkunalle on tietyt minimivaatimukset. Vapaan kulkuaukon (ikkunan karmin sisämitat sen ollessa kokonaan auki) leveyden ja korkeuden yhteissumma tulee olla vähintään 1500 mm, mutta kuitenkin niin, että leveys on vähintään 500 mm ja korkeus vähintään 500 mm.

  Myymissämme ikkunoissa se tarkoittaa vähintään ikkunan karmin ulkomitoiltaan 650 mm leveyttä, jolloin korkeus tulee olla vähintään 1100 mm.

  Turvalasi tulee lasiin silloin, kun sen alareuna on alle 700 mm lattian- tai maanpinnasta. Turvalasina käytetään 4 mm karkaistua lasia.

  Toisaalta taas korkeus voi olla minimissään 600 mm, jolloin leveyden tulee olla vähintään 1150 mm. Lisäksi hätäpoistumistieikkunan tulee aueta helposti yhdellä kiinteällä painikkeella kokonaan auki.

  Trukkin lastausalueella

  Sanastoa

  Moduulimitta

  Moduulimitta on rakennustekniikassa käytettävä mitoituksen perusyksikkö. Kun puhutaan ikkunasta M12x12 tarkoitetaan ikkunaa kooltaan 1190×1190 mm.

  Leveys x Korkeus

  Puhumme ovien ja ikkunoiden mitoista järjestyksessä leveys x korkeus. Esimerkiksi M9x12 on 890 mm leveä ja 1190 mm korkea.

  U-Arvo

  U-arvo tarkoittaa lämmönläpäisy kerrointa. Mitä pienempi luku sitä parempi U-arvo.

  Argon kaasu

  Argon kaasua käytetään hyvän lämmöneristävyyden ansiosta ikkunoiden lasielementtien välikaasuna.

  Mitä tarkoitetaan, kun puuhutaan ”kasin” ja ”ysin” ovista tai ”6×6” ikkunasta?

  Kun puhutaan esimerkiksi ’’ysin’’ ovista, tarkoitetaan silloin ovea, jonka ovilehden leveys on hieman yli 800 mm. ”Ysin” ovenkarmin ulkomitta on tyypillisesti 890 mm. Kun taas puhutaan ”6×6” ikkunasta tarkoitetaan ikkunaa, jonka karmin ulkomitat ovat tyypillisesti 590x590mm.

  2k ja 3k

  2K tarkoittaa 2-kertaista elementtilasia ja 3k tarkoittaa 3-kertaista elementtilasia.

  Karkaistulasi

  Karkaistulasi tarkoittaa valmistusvaiheessa kovennettua lasia, jonka vetolujuus on normaalia lasia moninkertaisesti parempi. Rikkoutuessaan karkaistulasi hajoaa pieniksi murusiksi.

  Selektiivilasi

  Selektiivilasilla tarkoitetaan lämpölasia. Selektiivilasi on pinnoitettu ohuella metallioksidikerroksella, jonka tehtävä on heijastaa lämpösäteily pois, mutta päästää valo läpi.

  Käytännössä selektiivilasi estää kesällä asunnon kuumenemisen liikaa kesähelteellä ja toisaalta taas talvella estää lämpösäteilyn karkaamista ulos.